Bedrijfskleding

Werken in comfortabele en veilige kleding verhoogt de productiviteit en verlaagt het risico op ongelukken. Goede werkkleding is aangepast aan zware werkomstandigheden en biedt bescherming tegen allerlei weersomstandigheden. Afhankelijk van uw werkzaamheden en hoe de kleding gereinigd kan worden, kiest u het meest geschikte materiaal. Let er ook op dat uw werkkleding een goede pasvorm heeft, met voldoende bewegingsvrijheid.

 

KENMERKEN WERKKLEDING

Goede werkkleding is veilig, functioneel en comfortabel. Bij al deze eigenschappen is de materiaalkeuze de belangrijkste factor. Specifieke kenmerken van werkkleding zijn:

  • Sterkte (kracht)
  • Slijtvast (levensduur)
  • Ademend
  • Vocht kunnen opnemen en afvoeren
  • Water- en vuilafstotend
  • Makkelijk schoon te maken
  • Isolerend vermogen (buitenkleding).


EEN PASSENDE OVERALL

Een overall is werkkleding bij uitstek. Kies het materiaal dat past bij uw werkzaamheden.

Kieswijzer Katoen Katoen/Polyester Polyester/Katoen
vochtopnemend vermogen XX
warmte-isolerend XX X
ventilerend / ademend XX X
wasbaar op hoge temperaturen XX X
kreukherstellend vermogen X XX
slijtvast X XX
krimpvrij X X
chemisch reinigen X
duurzaam X XX

X = goed

XX = zeer goed

 

WERKJASSEN

Belangrijk bij een goede werkjas zijn verschillende kenmerken waarbij functionaliteit en de pasvorm heel belangrijk zijn. Werkjassen worden van verschillende sterke, slijtvaste materialen gemaakt die bijvoorbeeld waterafstotend zijn of wind- en waterdicht zijn en/of ademend. Daarnaast onderscheiden functionele jacks zich door de verwerking van allerlei praktische details, die u bij modieuze of alledaagse jassen doorgaans niet aantreft.

 

Naast de genoemde eigenschappen van het materiaal is het goed te letten op de volgende kenmerken van een werkjas:

1. Schouders eventueel versterkt met een extra slijtvaste stof.
2. Tweewegrits: comfortabel zitten, knielen en bukken zonder de rits geheel open te hoeven maken.
3. Met klittenband verstelbare manchetten, eventueel voorzien van windvangers in de mouwen.
4. Een stormflap met waterkering houdt water en wind buiten en warmte binnen.
5. Napoleonzak tussen rits en stormflap: jas dichthouden en toch spullen opbergen.
6. Diagonaal geplaatste steekzakken met overslag tegen inregenen.
7. Verstelbare, elastische taille- en heupkoorden voor individuele aanpassing, houden wind en kou buiten.

 

3-in-1 Jas

De 3-in-1 jassen zijn op 3 manieren draagbaar:
1. De jas inclusief voering
2. De jas zonder voering (voorjaar/najaar)
3. Alleen het losse uitritsbare fleece binnenjack
Een 3-in-1 jas is een ideale jas voor alle seizoenen!

 

 

PERSOONLIJKE BESCHERMING

 

Handschoenen

Handschoenen zijn bedoeld om de handen te beschermen. Tegen kou, maar ook tegen vocht, zuren en werkzaamheden die de huid zouden kunnen beschadigen. Handschoenen zijn volgens de Europese richtlijnen in te delen in 3 veiligheidsklassen:


Categorie 1:

Deze handschoenen bieden geringe bescherming en zijn bedoeld voor situaties met weinig of geen gevaar voor verwonding. Hieronder vallen bijvoorbeeld tuinwerkhandschoenen voor lichte werkzaamheden.


Categorie 2:

Deze handschoenen zijn voor situaties met een middelzwaar risico. Ze hebben speciale eigenschappen zoals bijvoorbeeld een extra beschermende laag. Deze handschoenen zijn bedoeld voor bijvoorbeeld schoonmaakwerk met bijtende stoffen.


Categorie 3:

Handschoenen die speciaal zijn ontworpen voor bescherming in bovenmatig gevaarlijke situaties. Zoals bij brandgevaar, bijtend zuur, of extreme kou. Ook voor bescherming van letsel door bijvoorbeeld messen of kettingzagen.
Handschoenen moeten voorzien zijn van een CE-keurmerk waardoor je kunt zien welke bescherming de handschoen geeft. Daarbij is dan vaak een nummercode vermeld die aangeeft welke specifieke bescherming wordt geboden:

  • Schuurweerstand (0-4)
  • Snijweerstand (0-5)
  • Scheurweerstand (0-4)
  • Perforatieweerstand (0-4)


Gehoorbescherming

Geluid kan hinderlijk zijn maar het kan zelfs tot permanente gehoorbeschadiging leiden. Bij sommige klussen, zoals machinaal zagen en schuren, is het daarom van belang om uzelf te beschermen. Op de verpakking van alle gehoorbescherming producten is aangegeven welke dempingswaarde de producten bieden.


Oogbescherming

Bij veel klussen kunnen splinters, (stof)deeltjes en brok stukken vrijkomen, die in de ogen kunnen komen. Dit kan leiden tot irritatie of permanente beschadiging van het netvlies. Daarom is het dragen van een veiligheidsbril van groot belang. Indien u reeds een ‘gewone bril’ draagt raden wij u aan een veiligheidsbril te kiezen die over uw bril gedragen kan worden.

 

Stofmasker

Bescherming tegen stofdeeltjes

Stofdeeltjes komen bijvoorbeeld vrij bij het schuren (hout/verf/stucwerk) of bij het werken met isolatiematerialen. Deze stofdeeltjes worden ingeademd en komen in de longen terecht, waar ze aanzienlijke schade aan kunnen richten. U kunt zich tegen stofdeeltjes beschermen door een stofmasker te dragen. Er zijn verschillende stof beschermingsklassen die worden aangegeven met de zogenaamde FFP-codering.
FFP1 is geschikt voor werkzaamheden waarbij stof ontstaat, zoals bijvoorbeeld vegen, het slijpen en snijden van normaal metselwerk en beton (geen kwarts!) en het gebruik van cement.
FFP2 is geschikt voor tijdens werkzaamheden als het schuren en afkrabben van oude verf, het zagen en boren van hout (niet beuken en eiken), metselwerk, beton, steen en pleisterwerk en sloopwerkzaamheden en werkzaamheden in stallen en andere dierverblijven.

Meer weten?

Voor meer informatie over persoonlijke veiligheid en handschoenen kunt u terecht bij onze winkelmedewerkers.


WERKSCHOENEN

Kenmerken werkschoenen

Werkschoenen bieden uitkomst wanneer naast draagcomfort vooral veiligheid en duurzaamheid van belang zijn. Gebruikt u de werkschoenen om in de tuin te werken of voor klusjes in en om het huis, dan volstaat een eenvoudige uitvoering. Draagt u elke dag veiligheidsschoenen op uw werk, dan moeten de schoenen optimale bescherming bieden én lekker zitten. Goede werkschoenen voldoen aan de strengste
gebruikerseisen:

  • Antislip;
  • Ondersteuning van de gehele voet;
  • Antizwik;
  • De juiste hielondersteuning.

Kies voor veiligheid

Welke mate van veiligheid u wenst, is afhankelijk van uw werkzaamheden. Werkt u bijvoorbeeld veel met vee, dan beschermt een stalen neus uw voeten tegen hoeven die per ongeluk op uw voet komen. In de bouw zorgt een beschermende voetzool ervoor dat uitstekende spijkers geen gevaar vormen. Een veilige schoen voldoet aan de S-normering, er zijn vier categorieën:

Kies de juiste zool

Naast de veiligheidsnorm is het materiaal van de zool ook van groot belang. Kies de zool die bij u past. Er zijn verschillende soorten zolen te weten rubber (ook wel nitril of vulca) genoemd en Polyurethaan (PU). Hieronder vind je de verschillen.

Rubber zolen

  • Betere antislip
  • Hittebestendigheid +/- 230º C
  • Goed bestand tegen insnijdingen (bv. glas)
  • Beter bestand tegen agressieve stoffen
  • Bij vulkanisatie betere hechting aan schacht
  • Zwaarder
  • Zakt niet door
  • Ammoniak- en zuurbestendig
  • Na een aantal weken lopen op een rubber zool wordt de zool soepeler.
  • Zeer geschikt voor mensen die werken in de metaalsector.

PU zolen

  • Meer slijtvast
  • Lichter in gewicht
  • Goede warmte-isolatie
  • Schokdempend
  • Minder bestand tegen insnijdingen
  • Lagere hittebestendigheid +/- 120º C

Let op inlegzolen kunnen de pasvorm en de draageigenschappen veranderen en een nadelige invloed hebben op de beschermfunctie van de schoen.

Altijd een goede tussenzool

Naast de eigenschappen van de zool is het materiaal van de tussenzool ook van groot belang. De tussenzolen van onze werkschoenen hebben allemaal de volgende eigenschappen:

  • Licht in gewicht
  • Schokabsorptie
  • Veel draagcomfort

Kies voor kwaliteit

Er zijn werkschoenen van verschillende prijs- en kwaliteitsniveaus verkrijgbaar. Een kwaliteitsschoen kost iets meer, maar zorgt voor meer veiligheid en gaat een stuk langer mee. Enkele aspecten die de kwaliteit van werkschoenen bepalen:

Leerdikte

Alle veiligheidsschoenen moeten een minimale leerdikte hebben van 1,6 mm. Duurdere schoenen hebben een minimale leerdikte van ca. 2,2 mm.

Goede tong

Duurdere schoenen zijn voorzien van een betere tong (leer of nylon). Een goede tong verschuift niet en vermindert de druk op de wreef. Daarnaast wordt de waterdichtheid van de schoen mede bepaald door de tong.

Overneus

Werkt u veel op de knieën, dan is een ‘overneus’ op de schoen zeer wenselijk. Dit Verlengt de levensduur van de schoen aanzienlijk.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een werkschoen wordt bepaald door de samenstelling van het toegepaste materiaal, het ontwerp en de soort zool. Deze aspecten samen zorgen ervoor dat een werkschoen slijtvast is en een lange levensduur heeft. Daarnaast is uiteraard de mate van intensief gebruik zeer bepalend voor hoe lang een schoen meegaat.

Onderhoud

Voor een optimale werking en duurzaamheid is het van belang dat de schoenen regelmatig worden gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel. Gebruik geen bijtende middelen. Onderhoud van het leren bovendeel van de schoenen kan het best met een lederolie, -crème of -vet worden gedaan. De schoenen moeten goed worden uitgewreven. Hierdoor behoudt het leer zijn zachtheid en waterdichtheid.

Als de schoenen nat zijn geworden, behoren deze te drogen op een koele, droge plaats. Natte schoenen nooit bij een warmtebron laten drogen. Als de schoenen zijn beschadigd, bestaat de kans dat het veiligheidsniveau niet meer intact is. Om te garanderen dat u nog steeds de optimale bescherming geniet kunt u dus beter nieuwe schoenen aanschaffen.

 

THERMOKLEDING

Kenmerken 

Thermokleding is licht van gewicht en elastisch waardoor het als een tweede huid past. Het zorgt ervoor dat u warm blijft in alle weersomstandigheden. Daarnaast wordt het transpiratievocht afgevoerd, waardoor uw lichaam droog en op temperatuur blijft. Tijdens sporten, wandelen, fietsen of bij werken in de tuin is een optimaal draagcomfort gegarandeerd.


Eigenschappen van thermokleding op een rijtje:

  • Lichtgewicht;
  • Hoog draagcomfort;
  • Voert transpiratievocht af;
  • 300% elastisch en vormvast;
  • Maximale bewegingsvrijheid;
  • Antistatisch;


Thermisch ondergoed

Goede winterkleding begint bij de juiste onderkleding. We adviseren de onderkleding van Craft. Daarmee blijft u onder alle omstandigheden droog en warm. Craft onderkleding is gemaakt van polypropeen en houdt geen vocht vast. Het biedt uitstekende ventilatie en voert transpiratievocht weg van het lichaam. Zo voorkomt u dat u afkoelt tijdens pauzes of periodes waarin u even wat minder intensief bezig bent.


Polypropeen

Polypropeen is een waterbestendige vezel die geen transpiratievocht opneemt. Het is een waterdichte en waterbestendige vezel, die geen vocht absorbeert (0.01%). Omdat er geen vocht geabsorbeerd wordt of aan de vezels blijft hangen, blijft de stof die direct op de huid ligt droog. Polypropeen veroorzaakt geen allergische reacties en kan op 95°C gewassen worden.


WINTERLAARZEN

Onze winterlaarzen zijn gevoerd, zodat ze uw voeten lekker warm houden. Ze zijn vuil – en waterafstotend en de voet is waterdicht. Natte voeten worden eerder koud en doordat de voet waterdicht is houdt u langer warme voeten. De laarzen zijn gemakkelijk in onderhoud en hebben een goed profiel aan de onderkant van de zool dat zorgt voor een goede stabiliteit.